was successfully added to your cart.

Freelancer egal Persoana Fizica Autorizata?

Coform unui studiu recent, care poate fi văzut aici:  freelancinginamerica_report (1), în SUA sunt la ora actuală peste 53 milioane de freelanceri, adică aproape 20% din populație (313 milioane la sfîrșitul anului 2012). Acest lucru explică și avalanșa de Coworking-Space care s-au deschis în ultimii ani peste tot în orașele importante ale Americii. Oamenilor le place să fie sociali chiar și atunci când munca nu-i obligă să stea în grup, ceea ce este fără îndoială un răspuns sociologilor care se temeau că Internetul și Social Media însingurează și alienează.

În România, deși europeană și printre primele țări din lume la viteza Internetului, nu există un termen echivalent pentru „freelancer” iar dacă am întreba un specialist în psihologia muncii ne-ar spune că aceștia se înscriu în categoria „neadaptaților”..

Lăsând gluma la o parte, trebuie să admitem că numărul freelancerilor români este în creștere evidentă și un studiu pe această temă ar fi binevenit. Nu putem asimila freelancerul cu Persoana Fizică Autorizată (PFA) pentru că un PFA poate fi și comerciant. Conform unui raport ANAF la finele anului 2013 erau în România 524.000 de PFA din care 46% comercianți. Presupunând că restul ar fi freelanceri putem spune că în România avem aproximativ 250.000 de persoane care trăiesc din proiecte proprii sau din colaborări pe diverse domenii și platforme!

Astfel la o populație de aproximativ 19 milioane avem cam 3% freelanceri..gândindu-ne că poate doar jumătate din numărul real al acestora sunt PFA, poate că avem 5-6% freelanceri în România.

Puțin, mult? Ar fi bine dacă în loc de căpșunari am oferi lumii ceva mai mulți „neadaptați” la tradiționala relație Angajator-Angajat dar adaptați organic noului model de muncă care presupune libertatea totală în alegerea mijloacelor, angajamentului și implicării persoanei în procesul de câștigare a unui  status social în interiorul comunității. Poate când vom ajunge și noi să avem 20% din populație ca lăncieri liberi (freelancer) vom putea aspira la un fel de țară care să fie dată ca exemplu de „așa da”.

 

Leave a Reply