Deschidem Sesiunea de Învățat Linux!

Despre Rogentos

Rogentos Linux este un proiect demarat la inițiativa lui Brîndușă Ștefan Cristian, dezvoltator român la Sabayon Linux care vizează crearea unei distribuții românești derivată din Sabayon.

RogentOS Linux este o versiune derivată de Sabayon (un „spin” – rotire – în jargonul Sabayon). Acesta automatizează crearea de imagini ISO pentru instalare prin aceste „spins” care pot fi personalizate și preconfigurate în multe moduri. În această fază de dezvoltare, Rogentos este un „spin” personalizat de Sabayon şi Gentoo cu repositorii proprii, dar scripturi de tip ebuild în general comune și compatibile pentru orice distribuţie bazată pe Gentoo. Echipa își propune să distribuie un Gentoo uşor de folosit pentru români şi susţin filozofia Gentoo: „Orice ebuild în plus, separat față de cele principale şi oficiale, este un câştig în plus pentru toate, deoarece din cantitate se extrage calitate”.

Sistemele de operare dezvoltate de Rogentos nu sunt 100% compatibile GNU, sunt puse la dispoziția utilizatorului și pachete ce conțin cod care nu este complet „liber” în conformitate cu principiile FSF. Acesta este unul din motivele pentru care sistemele de operare Rogentos sunt declarate ca fiind bazate pe Linux și nu GNU+Linux. Orice referire anterioară la RogentOS și sistemele dezvoltate de Rogentos ca fiind GNU este greșită

Deși folosim în dezvoltare inclusiv pachete, în marea majoritate și pe cât mai mult posibil, cod „deschis (open-source)” și/sau „liber (free as in free speech)”, uneori trebuie să ne „murdărim” și folosim cod doar „gratuit” (free as in free beer) pentru a face mai facilă utilizarea. Responsabilitatea morală ne aparține doar pentru procesul de dezvoltare!

De asemenea se pare că se face o confuzie de termeni.

Rogentos este organizația ce dezvoltă sistemele de operare românești bazate pe Gentoo. Este un acronim pentru Romanian Gentoo Operating Systems. Organizația a fost fondată de autorul initial a sistemului de operare RogentOS impreuna cu grupul de dezvoltare.

RogentOS este primul „copil” al organizației, dar nu și singurul. Vor urma două noi sisteme: Argent și ArgOS.

Richard Stallman at Chaos Cowork Cluj- coworking space

Richard Stallman at Chaos Cowork Cluj- coworking space

Leave a Reply